Wat is een DDOS-aanval ?

Eerst eens een uitleg wat een DDOS-aanval is.

DDOS aanvalDe afkorting DDOS staat voorDistributed Denial Of Service dit betekent in gewoon Nederlands dat een dienst van een server zoals een betaal pagina of een email server wordt over belast door er zo veel mogelijk gegevens naar toe te sturen van veel verschillende computers tegelijk, waardoor de dienst onbereikbaar wordt. Je kunt het een beetje vergelijken met dat 1000 mensen tegelijk willen afrekenen bij 4 kassa’s,, er ontstaat dan zoveel drukte bij die kassa’s dat de kassa’s een tijdje onbereikbaar worden door de grote hoeveelheid mensen, die allemaal in een keer willen betalen.

Waar komt zo’n aanval vandaan?

Dit is het lastige van zo’n aanval, er zit namelijk een grote groep computers achter, die zijn gehackt en waarvan de gebruiker geen idee heeft dat zijn computer gehackt is. En alleen als de bestuurder van dat virus een commando geeft komt het virus in actie en zendt hij informatie uit naar het doel dat plat gelegd moet worden. Dit gebeurt met groepen computers die zo groot kunnen worden als een paar duizend computers.

Kan mijn site ook een DDOS-aanval krijgen en hoe bescherm ik mezelf?

Ja, iedere website of server die diensten aanbiedt voor andere gebruikers op het internet kan een aanval krijgen. De hackers moeten je site dan natuurlijk wel interessant genoeg vinden omdat er miljoenen sites zijn en soms is het ook gewoon iemand die willekeurig kijkt of een site tegen zo’n aanval beschermd is.

Als je een website hebt, is het afhankelijk wat je provider er aan doet, omdat hij kan bepalen hoe de firewall, routers en switchen zijn ingesteld om dit soort aanvallen zo veel mogelijk te voorkomen. Als jezelf op je bedrijf een server hebt staan dan moet daarvoor een sterke firewall en router staan die je kunt laten testen op dit soort aanvallen. Maar je kunt nooit totaal voorkomen dat je nooit offline gaat omdat je maar een beperkte bandbreedte hebt.

Lees nu   Beveiliging persoonsgegevens van MKB wordt onderschat.

Waarom wordt er zo’n aanval gedaan als je dan toch niet in het systeem kunt komen.

Hier zijn verschillende redenen voor,  het kan namelijk zijn dat de hacker wil kijken of de firewall wel sterk genoeg is, want als die het niet aan kan en opnieuw moet opstarten, hij het kwetsbaarste is of dat ze ondertussen een andere aanval doen, die niet wordt opgemerkt door dat alle aandacht op de DDOS-aanval en niet op de andere beveiligingen.

Wil jij weten of jouw website goed beschermd is of dat je een server hebt maar niet weet of die goed beschermd is?  Neem dan contact op.  

Heb je een vraag of een opmerking ? Geef die dan hier onder en ik beantwoord hem zo snel mogelijk.

 

[popularpost thumb=”true” limit=”3″]