Help een virus in mijn computer!

Verwijder je virus in 5 stappen.

virus1 In 5 stappen kan je de virus van je pc of laptop verwijderen. Deze stappen leg ik hier uit zodat je de computer weer virus vrij kan maken.

 

 

Stap 1 backup je systeem en je data.

Je kan je hele systeem backuppen door een image te maken van de schijf. dit is een kopie waar je later weer de gegevens uit kan halen. Hiervoor gebruik ik de Macrium Reflect opstart cd omdat deze het beste een goede kopie kan maken en je later ook de aparte bestanden er uit kan halen.

Download hier Macrium reflect opstart CD bestand

Stap 2 scan je computer voor virussen om het besturingssysteem heen.

Dit doen we omdat veel virussen zich verstoppen achter bestanden die Windows zelf gebruikt. Want dan kan je virusscanner hem niet vinden als Windows draait. Hiervoor heb je een opstartbare cd nodig met een virusscanner er op. Ik gebruik altijd de cd van Kaspersky anti virus omdat ik daarmee de meeste virussen er uit kan halen.

Download hier Kaspersky opstart CD bestand

 

Brand het iso bestand op een cd of dvd en start de computer daarmee op. Je wordt dan een aantal dingen gevraagd en de meeste kan je standaard houden. Daarna zie je dat de virusscanner eerst geupdate moet worden en daarna kan de computer worden nagekeken en kan je het virus verwijderen.

Stap 3 scan je pc op mallware

Sommige programma’s zijn heel vervelend maar lijken te veel op normale programma’s om door een virusscanner te worden verwijderd. Hiervoor heb je een speciale scanner nodig namelijk een mallware scanner. Deze scanner haalt die vervelende programma’s er namelijk wel uit. Dit kan je in Windows doen en er is een gratis versie van die alles wel goed kan scannen. Hiervoor gebruiken we MalwareBytes welke je hieronder vind met de knop.

Lees nu   Trage computer sneller maken.

Download hier MalwareByte

Stap 4 update alle programma’s op je computer.

Hier mee bedoel ik dus niet alleen de Windows update’s maar ook Office, Java, Flash player en andere software en drivers van je pc. Bij de meeste software kun je de updates bij de fabrikant vinden en sommige programma’s hebben een eigen update programma wat de updates installeert. Hierbij zie je dan ook dat je beter alleen de noodzakelijke programma’s op de computer kan hebben omdat er anders steeds meer werk zit in het updaten van alle software.

Stap 5 Installeer een betere virusscanner en maak een nieuwe backup

Om te voorkomen dat je weer het slachtoffer wordt van een virus installeer een goede virusscanner. Zelf gebruik ik voor al mijn klanten Kaspersky internet beveiliging deze kan je hier proberen voor 30 dagen. Maak daarna altijd weer een backup van het schone systeem dan kun je die later zo weer terug zetten.