Cloud ICT is niet voor iedereen beter.

Tegenwoordig is Cloud ICT toegankelijk voor iedereen. Maar het is niet altijd beter voor iedereen. Want soms wil je toch liever je gegevens lokaal houden of het is gewoon te duur om alles op een externe server te zetten. Daarnaast bestaan er verschillende manieren om cloud ICT toe te passen. Hierbij gaan we in op de verschillende manieren van cloud ICT, wat het eigenlijk is en wat de gevaren zijn.

Wat is Cloud ICT?

Cloud ICT is in eigenlijk niets anders dan je programma’s op een externe server. Hierbij kan het gaan om een publieke Cloud waarbij iedereen een stukje van een server heeft en je niets te zeggen hebt over waar de server staat en wat voor functies het programma heeft en wanneer het veranderd wordt. Voorbeelden hiervan zijn; Gmail.com, outlook.com en Icloud.com.

Daarnaast zijn er programma’s die werken met een prive Cloud. Hierbij heb je meer controle over waar je gegevens staan en wat er met je gegevens gedaan mag worden. Deze programma’s zijn vaak ook duurder door dat je niet allemaal op 1 server werkt en je hierdoor ook niet afhankelijk bent van anderen.

Cloud ICT

Gevaren van Cloud ICT

Vaak wordt er vanuit gegaan dat de informatie in een cloud programma veilig is en de leverancier de gegevens backupt. Dit is helaas lang niet altijd het geval en ook de beschikbaarheid wordt ook niet altijd gegarandeerd. Daarom is het verstandig om goed na te kijken welke Cloud ICT oplossingen voor jouw bedrijf goed zijn en welke je beter niet kan gebruiken of waar je extra maatregelen moet nemen. Bijvoorbeeld het office 365 Premium pakket zit niet standaard een backup functie in. Dus ook al kan je wel mailtjes uit de prullenbak halen je kan niet een hele mailbox terug zetten als die toch defect raakt.

Lees nu   Computer onderhoud bespaart geld.

Onbezorgd gebruik maken van Cloud ICT kan alleen met goed advies.

Omdat elke onderneming anders is kan ik hier niet aangeven wat voor jouw bedrijf de beste cloud oplossing is. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten als je alles in de Cloud wil zetten.

  1. Hoeveel controle moet je hebben op je gegevens? Als je bijvoorbeeld een bedrijf je de zorg hebt. Moet je veilig met je klantgegevens om gaan en kunnen waarborgen dat deze gegevens niet worden gebruikt voor andere doeleinden.
  2. Werkt een standaard oplossing wel? Bij veel Cloud programma’s hebben een standaard oplossing die goedkoop is. Maar denk wel na of deze oplossing wel kan wat je wil. Nu en in de toekomst voordat je er mee gaat werken en je loopt tegen de beperkingen aan.
  3. Is er wel goed stabiel internet waar je werkt? Als alles over internet loopt en je kan niets meer zonder internet. Kan je dan de klanten niet helpen? Vooral bij grotere bedrijven waarbij medewerkers stil staan of bij bedrijven die 24 uur klanten moeten kunnen helpen kan het verstandig zijn om ook een off-line systeem te houden of een tweede internet lijn te hebben.
  4. Hoge overzetkosten door bedrijfsprogramma’s. Om alle bedrijfsprogramma’s in de Cloud te zetten kost vaak veel geld omdat het maatwerk is en het niet past binnen een standaard oplossing. Dan is het altijd kijken of de kosten besparing van een server in huis op weegt tegen de migratie kosten om alles in de Cloud te zetten.
Lees nu   Thuis werken op VPN kantoor netwerk.

Goed Advies is dus goud waard.

  • Zit jij ook te denken om meer met Cloud ICT te doen?
  • Weet je niet welke cloud dienst voor het beste is?
  • Of heb je al cloud diensten maar wil je meer advies?

Met welke vragen over Cloud ICT loop jij rond? Stel ze in de comments.