Computer onderhoud bespaart geld.

computer onderhoud

Voor de meeste gebruikers blijft computer onderhoud toch echt lastig. Dit is niet alleen omdat je niet direct ziet als het onderhoud slecht is gedaan. Maar ook omdat er veel meer bij komt kijken dan dat de meeste gebruikers realiseren. En wat vaak ook wordt vergeten is door goed computer onderhoud te laten doen je 85 % minder storingen hebt. Daarnaast is een goed onderhouden computer minder gevoelig voor virussen en loopt die sneller en soepeler. Zodat de medewerker sneller het werk kan doen.

Uit welke onderdelen bestaat goed computer onderhoud?

Je kan computer onderhoud heb je in software en in hardware.

Software is alles wat in data op de computer staat. Dan heb ik het dus niet alleen over je word document of foto’s maar ook het besturingssysteem de drivers om alle hardware aan te sturen en het hart van de computer de BIOS die zorgt voor dat de computer kan opstarten.

Hardware is alle elektronica die samen de computer maken. Van de DVD-speler tot de ventilator. En van de processor tot de hardeschijf en het werkgeheugen.

Hoe onderhoud je deze computer onderdelen?

Sommige onderdelen kan je zelf doen en andere kan je beter laten doen dit hangt allemaal af van je ervaring en kennis met computers. Maar je kan altijd beter eerst vragen wat je kan doen voor dat je de computer stuk maakt.

Onderhoud van de software van een computer.

Software onderhoud is niet alleen de updates laten lopen maar nog veel meer dingen waar op je moet letten.

 1. Backup van de gebruikersgegevens en backup van het systeem.
 2. Windows of Mac systeem updates nakijken en controleren.
 3. Schoon maken van de hardeschijf door tijdelijke bestanden te verwijderen en programma’s te defragmenteren en te optimaliseren.
 4. Programma updates nakijken en controleren
 5. Driver updates nakijken bij fabrikant en bijwerken
 6. BIOS firmware nakijken en updaten met software van de fabrikant.

Dit is de basis van software onderhoud waarbij ik straks nog dieper op elke in ga en een aantal tools geef om dit te doen.

Onderhoud van de Hardware van een computer.

computeronderhoud

Hardware onderhoud wordt weinig gedaan en de meeste gebruikers denken dat het niet uit maakt of maken alleen de buitenkant schoon. Bij hardware onderhoud zijn de volgende dingen belangrijk.

 1. Nakijken en schoonmaken van de ventilatoren en koelvinnen
 2. Vervangen van koelpasta op de processor en op andere processors.
 3. Harde schijf nakijken op koel ruimte en op geluid bij een draaiende harde schijf.
 4. Stekkers en moederbord nakijken op defecten.
 5. BIOS batterij nakijken op spanning en na 5 tot 10 jaar vervangen.

Als dit allemaal is nagekeken en de fouten verbeterd heb je al een groot gedeelte van het onderhoud klaar. Hardware schoonmaken of vervangen moet je over laten aan de deskundigen omdat het verkeerd in elkaar zetten of het verkeerd vast pakken van de elektronica een defect kan opleveren.

1. Software onderhoud ; backup

Het aller eerste wat gecontroleerd moet worden is de backup van de gebruikers gegevens en als nodig ook van het systeem. Dit doe je door te controleren of en minimaal 2 recente backups zijn. 1 online en 1 offline. Daarnaast moeten en backups worden gecontroleerd op volledigheid van alle gebruikersgegevens en dat deze ook zijn terug te zetten. Soms komt het namelijk voor dat het lijkt dat er goede backups worden gemaakt maar dat die niet goed werken als je ze echt nodig hebt.

Lees nu   Office 365 kan ondernemers meer winst opleveren.

2. Software onderhoud ; Windows of Mac systeem updates nakijken.

Standaard worden computers automatisch ge-update maar dit kan vastlopen of verkeerd gaan. Hierdoor kan een computer kwetsbaar worden voor virussen en mall-ware. Daarnaast wordt een computer die niet wordt ge-update ook on-stabieler en draaien de programma’s er niet meer goed op.

3. Software onderhoud ; schoon maken van de hardeschijf.

Op de herdeschijf komen door het installeren van programma’s en logbestanden veel meer gegevens op dan nodig is. Dit moet elke maand worden verwijderd. Daarnaast kunnen hardeschijven alleen goed blijven werken als de gegevens bij elkaar staat. Om de gegevens weer bij elkaar te zetten moet een draaiende hardeschijf gedefragmenteerd worden en een vaste hardeschijf moet geoptimaliseerd worden. Dit kan gedaan worden bij schijf beheer.

4. Software onderhoud ; programma updates nakijken.

Ook de programma’s moeten regelmatig bij gewerkt worden. Hierbij gaat het om alle programma’s die op de computer zijn geïnstalleerd. Om te voorkomen dat je programma’s vergeet is het belangrijk om alle programma’s die je een jaar niet gebruikt te verwijderen van de computer. Hierdoor hou je de lijst met programma’s klein en vergeet je minder snel 1 te bijwerken.

5. Software onderhoud ; Driver updates nakijken bij fabrikant.

Drivers zijn programma’s die je hardware besturen zodat je beeldscherm de juiste beelden geeft je kan typen en de muis kan gebruiken en dat de printer en andere randapparaten goed werken. Ook hier bij kan er een fout worden gevonden in een driver of bij het updaten van het besturingssysteem kan een driver niet meer worden ondersteund. Microsoft regelt hier al veel voor met de automatische updates maar lang niet alles dus is het wel belangrijk bij de fabrikant van de pc en nieuwste versie van de drivers te downloaden en te installeren.

6. Software onderhoud ; BIOS firmware nakijken en updaten.

De afkorting BIOS staat voor Basic Input / Output System. En is software die op de hoofdprint van de computer zit. Deze zorgt er voor dat de processor en het geheugen en alle andere basis hardware goed met elkaar communiceren en dat de computer kan opstarten. Het aller eerste beeld bij het opstarten is dan ook vaak van de BIOS en daarna neemt het besturingssysteem het over. Deze software kan ook besmet worden door een virus als deze niet wordt bijgewerkt met de nieuwste versie. Daarnaast vindt de fabrikant vaak ook fouten in de BIOS die niet schadelijk zijn maar die wel kunnen zorgen voor storingen in de computer. Daarom is het raadzaam deze regelmatig te updaten.

1. Hardware onderhoud ; Nakijken en schoonmaken van de ventilatoren en koelvinnen.

Als je na een jaar of langer een computer openmaakt zit er vaak veel stof in. Dit komt omdat voor het koelen van de processor en de rest van het systeem een ventilator lucht langs de koelvinnen blaast waar ook veel stof bij zit die op de koelvinnen blijft zitten. Hierdoor kan de processor minder goed afkoelen en moet de ventilator harder draaien. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de computer sneller defect raakt. Daarom moet je 1 keer in het jaar de computer goed schoonmaken. Dit is vaak geen klus voor iemand de weinig of geen verstand van computers en elektronica heeft.

Lees nu   Cloud ICT is niet voor iedereen beter.

2. Hardware onderhoud ; Vervangen van koelpasta op de processor.

Wat vaak wordt vergeten en wat toch om de 3 jaar gedaan moet worden is het vervangen van de koelpasta. Dit is een gel die tussen de processor en de koelvin zit en de warmte moet doorgeven van de processor naar de koelvin. Als deze koelpasta is verouderd verdroogt hij en geeft hij slechter de warmte af waardoor de processor oververhit kan raken. Daarom moet dit elke 3 jaren vervangen worden. Dit is niet iets wat iedereen zomaar kan doen en vraagt om een stukje computerkennis.

3. Hardware onderhoud ; Harde schijf nakijken op koel ruimte en op geluid.

De hardeschijf bewaard de data die je hebt opgeslagen en zorgt er ook voor dat de computer goed werkt. Als de hardeschijf bijvoorbeeld veel tikt of ratelt kan dat een teken zijn dat de hardeschijf versleten raakt. Tegenwoordig heb je ook steeds meer SSD (Solid State Disk) opslag media waarbij er geen draaiende schijf meer in zit maar Chips waar de gegevens op worden bewaard. Voor beide systemen geld wel dat bij te weinig koeling het opslagmedium sneller verslijt en eerder fouten maakt in de opslag van gegevens. Je kan de schijf softwarematig meten en fysiek schoonmaken en koeling controleren zodat deze optimaal blijft werken.

4. Hardware onderhoud ; Stekkers en moederbord nakijken op defecten.

Het komt soms voor dat computer storing geeft doordat er slecht contact is met een viraal onderdeel van de computer. Bijvoorbeeld werkgeheugen wat niet goed bevestigd is of een hardeschijf waarvan de stekker er niet goed in zit. Daarom is het bij elke onderhoudsbeurt belangrijk dat ook alle verbindingen weer goed vast zitten.

5. Hardware onderhoud ; BIOS batterij nakijken.

De BIOS batterij zorgt er voor dat de tijd wordt bijgehouden in de computer ook al staat hij uit. het is dus eigenlijk een horloge in de computer. Daarnaast worden daar nog een paar instellingen opgeslagen afhankelijk van welke moederbord je hebt. Als deze batterij leeg is start de computer op met de standaard tijd toen hij was gemaakt en met de standaard instellingen in de BIOS als je dan de batterij hebt vervangen kan je de tijd en de andere instellingen weer goed zetten.

Wil je na deze uitleg gelijk aan de gang? of twijfel je?

Als je nu weet hoe je je computer moet onderhouden en je hebt de kennis en kunde er voor dan zou ik zeggen doe het gewoon.

Als je toch nog een vraag hebt of heb je een goede aanvulling op dit artikel. Vul dan hier de opmerkingenveld in.

Wil je dit toch laten doen neem dan contact met me op via de gratis scan.