Wat is een computervirus?

Help ik heb een computervirus op mijn computer!

computervirus“Ik ben besmet met een computervirus” dit hoor ik vaak van klanten en ze vragen dan ook vaak hoe dat nu kon gebeuren en wat ze er aan kunnen doen. En daarom ga ik hier uitleggen wat een computervirus is en wat het allemaal kan doen.

Eerst maar even de simpele uitleg van een computervirus. Dit is namelijk een programma dat je computer systeem aanpast op een manier zodat het zijn doel kan bereiken. Soms is dat het verspreiden van spam soms alleen de controle krijgen over een systeem en zich verspreiden en soms de data van de gebruiker te versleutelen.

Is een computervirus altijd gevaarlijk?

Nee, dit is niet altijd het geval en er zijn in het verleden wel virussen die een onschuldige taak uitvoerde op de pc puur om de gebruiker te laten zien dat het kan. Nu worden er nog wel systemen getest met goedaardige virussen maar het grootste gedeelte van de virussen is wel gevaarlijk.

Waarom maken mensen virussen voor computers?

Dit is voornamelijk om er geld mee te verdienen door reclame te versturen via een geïnfecteerde computer of door informatie te stelen of door informatie te gijzelen. Ook worden er virussen gemaakt om organisaties of landen te bespioneren.

Wat zijn de maatregelen die je kan nemen om een besmetting te voorkomen?

  1. Installeer een goede virusscanner en zorg er voor dat hij bij gewerkt blijft en altijd aan staat.
  2. Zorg er voor dat je besturingssysteem is bijgewerkt.
  3. Werk ook je andere programma’s en drivers regelmatig bij. Programma’s die hierbij in het verleden misbruikt zijn zijn onder andere Flash, Java en Explorer.
  4. Klik op internet niet zomaar op een link of in een E-mail op een link omdat de virusscanner een bewuste actie vaak niet al een virus ziet.
  5. Zorg voor een recente en geteste backup zodat je weer snel verder kan werken als je wel besmet raakt.
Lees nu   Wat is een systeem backup?

Is er een manier om 100% bescherming te krijgen tegen virussen?

Nee, zo lang je wil internetten, E-mailen of bestanden wil uitwisselen bestaat er altijd een kans op een infectie van een virus en dus de enige manier waarmee je 100% bescherming kan bieden is als je de computer zonder internet en zonder mogelijkheid om informatie op een andere manier uit te wisselen bijvoorbeeld via een CD, DVD of USB-stick.

Wil jij zelf de maatregelen treffen tegen een infectie of heb je hulp nodig?

Als je zelf alles goed geregeld hebt dan is dat prima en ik hoop dat je wat aan deze uitleg hebt gehad. En mocht je hulp nodig hebben dan kan je ons altijd een mail sturen of bellen. Wij zorgen dan er voor dat de computer weer totaal bij wordt gewerkt.