Is computer onderhoud een kostenpost of een besparing?

computer onderhoud

Computer onderhoud wordt voor de meeste mensen als een kostenpost gezien en dat kan het ook zijn als je het niet bijhoudt of laat bij houden. Hier laat ik je zien dat computer onderhoud ook een besparing kan zijn. We gaan kijken wat er moet worden onderhouden en wat je zelf kan doen en wat je beter kan laten doen. Als eerst gaan we kijken wat we moeten onderhouden en waarom.

Hardware onderhoud.

Hardware is alle componenten die in je computer of server zitten en die zorgen er voor dat je systeem werkt. De hoofdonderdelen daarvan zijn:

 • het moederbord
 • de processor
 • de harde schijf
 • de voeding

daarnaast de dingen die je op de computer aansluit zoals de monitor, toetsenbord, muis, printer en andere apparatuur die je er op kan aansluiten. Hierbij ga ik eerst alleen in op wat in de computer zelf zit.

Wat het belangrijkste is, is dat de computer zijn warmte goed kwijt kan en daarom moet een computer niet in een gesloten kast of ruimte zitten. Daarnaast komt er door het koelen van de computer altijd stof in het systeem wat er voor zorgt dat de computer te warm kan worden. Wij adviseren minimaal de computer 1 keer per jaar te laten reinigen. Hierbij worden de ventilatoren schoongemaakt of vervangen zodat deze de computer weer goed kunnen koelen. Dit zou je ook zelf kunnen doen maar zorg er dan wel voor dat de computer geaard is en dat jij ook geaard bent anders kan je componenten op het moederbord kapot maken.

Software onderhoud.

Het Software onderhoud moet vaker gedaan worden namelijk 1 keer in de maand en hierbij zijn de volgende onderdelen:

 • Besturingssysteem up-to-date houden
 • alle andere software up-to-date houden
 • Virusscanner bij gewerkt houden
 • Heel belangrijk: back-ups maken en controleren
 • Systeem schoon houden met defragmentatie en het opruimen van tijdelijke bestanden en programma’s
Lees nu   windows xp stopt met updates

In de meeste gevallen zorgt het besturingssysteem er zelf voor dat dit ge-update blijft maar dit kan fout gaan en is daarom wel belangrijk na te kijken of die het nog wel doet.

Ook in de andere software die op de pc of laptop staat moet bijgehouden worden of er een nieuwe versie is omdat ook hierin fouten ontdekt kunnen worden die mensen kunnen misbruiken om in te breken in je pc of laptop of dat die niet goed meer weten samen met het besturings-systeem. Een paar van deze programma’s zijn het office pakket, Chrome, Firefox, internet explorer, flash, Java en andere programma’s die zijn geïnstalleerd. deze vind je via start dan instellingen en dan programma’s of apps.

De virusscanner zorgt en normaal gesproken zelf voor dat deze bijgewerkt blijft maar je moet wel controleren of dit echt gebeurd omdat dit ook mis kan gaan of je abonnement is bijvoorbeeld verlopen.

Back-ups zijn ook zeker belangrijk en hiervoor heb je verschillende opties om dit te doen.

 1. Je kan via een ander media je gegevens steeds kopiëren zo dat je een reserve kopie van je bestanden hebt. Als je weinig bestanden hebt kan je dit doen maar het kost tijd om steeds bij te houden en word in de praktijk vaak vergeten.
 2. Je kan je bestanden in een Dropbox zetten. Hierbij zet je een programma op je pc die een map maakt die gesynchroniseerd wordt met een externe server. Dit heb je in een gratis en betaalde variant. zorg er dan wel voor dat de Dropbox ook een versie beheer heeft zodat een gijzel virus die je bestanden versleuteld en niet je oude bestanden in die Dropbox kan versleutelen. Verschillende aanbieders zijn hiervoor op de markt namelijk; Onedrive, Dropbox en Google drive.
 3. De makkelijkste en beste oplossing is een online backup systeem aan te schaffen omdat deze de backups automatisch maakt en veilig is tegen virussen. Voor kleine bedrijven kan dat al vanaf 12,50 per maand en dan kan je 50 Gb aan informatie opslaan. Wij hebben goede ervaringen met Crash-Plan omdat dit backup systeem ook de informatie codeert en dat hij makkelijk is in te stellen.
Lees nu   ICT is zo vanzelfsprekend als water uit de kraan.

Als laatste is het ook belangrijk dat de hardeschijf niet vol loopt met allemaal tijdelijke bestanden en dat de programma’s netjes bij elkaar op de schijf staan. Dit kan je handmatig doen maar je kan het in Windows ook instellen dat die dat automatisch doet. Hiervoor moet je bij beheer een taak instellen dat de computer het op een bepaalde tijd automatisch gaat doen.

Moet ik het computer onderhoud allemaal zelf doen?

Nee, dat hoeft niet want zoals je hier hebt gezien kan het aardig wat tijd kosten. Bij 1 computer valt het vaak nog wel te overzien maar als je bedrijf groeit en je hebt meer computers die onderhoud nodig hebben zonder centrale server die dat kan doen dan heb je een grote uitdaging.

Gelukkig hebben wij hiervoor de oplossing door middel van onze monitor tool kan iedere pc, laptop of server worden onderhouden en krijg je een status rapport waarbij je kan zien hoe je ICT omgeving er voor staat.

Wil jij dit ook zodat jij en je medewerkers geen tijd verspillen met computer onderhoud?  

Vul dan hieronder je naam en mail adres in en geef aan dat je een gratis diagnose van je systeem wilt.