Hoe herken je een Phishing mail?

Phishing mail

Vanmorgen kreeg ik van mijn klant een mail doorgestuurd die hij niet vertrouwde. Toen ik de mail bekeek zag ik gelijk dat het om een Phishing mail ging. Dit zag ik doordat er verschillende kenmerken in zaten. Deze kenmerken wil ik graag met jullie delen.

Wat is Phishing mail eigenlijk?

Voordat ik dit met jullie deel, wil ik eerst even uitleggen wat Phishing mails eigenlijk zijn en waarom ze gevaarlijk kunnen zijn als je niet oplet. De naam Phishing is Engels voor vissen. En wat de dieven ook letterlijk doen is het vissen naar wachtwoorden of naar andere identiteit gegevens die ze kunnen misbruiken.

Hoe werkt een Phishing mail?

Het gaat als volgt: je krijgt van een bekend bedrijf een mail met de vraag dat je even je inlog gegevens van een site moet nakijken. Er wordt een link gegeven naar een website die heel veel lijkt op de echte inlog pagina maar wat eigenlijk een nep pagina is. Als je dan snel even inlogt en een melding krijgt dat alles goed is, hebben de internet criminelen je wachtwoord al en kunnen ze misbruik maken van jouw account.

Hieronder staat de mail zonder doorverwijzingen die ik had gekregen van mijn klant.

———————————————————————————————————————————–

Van: KPN B.V. <qwt3kcrbktwnkgln@kpt.ch>
Verzonden: maandag 6 december 2021 01:01
Aan: mailadres klant
Onderwerp: Er zit activiteit in uw account: het lijkt ongebruikelijk.

Geachte klant,

Onlangs is er activiteit in uw account geweest die ongewoon lijkt in verband met uw accountactiviteiten.

U kunt uw account niet gebruiken wanneer de update van uw account niet voltooid is.

Wat moet ik doen?

Om dit probleem op te lossen, moet u de onderstaande link volgen om uw accountgegevens bij te werken:


Klik hier om uw informatie bij te werken.(hyperlink uit geschakeld voor veiligheid)

Met vriendelijke groet,
Directeur Klantenservice

KvK Den Haag nr. 27124701, NL 009292056B01


Phishing mail herkennen tip 1

Kijk altijd of de afzender van de Phishing mail ook echt de afzender is. Want bij deze mail zie je eerst alleen KPN B.V. maar als je de mail doorstuurt of er op gaat staan dan zie je dat het een heel raar mailadres is.

Dit is niet van kpn want er staat niet @kpn.nl achter er staat namelijk @kpt.ch. Dit betekent dat de mail niet vanuit KPN is verstuurd en dus al fout is.

Tip 2. Voor Phishing mail herkennen.

Het taal gebruik van deze mail is meer Belgisch dan Nederlands en er staan verschillende woorden in die niet zo in een zin worden gebruikt. Dit samen met de melding van het onderwerp namelijk “Er zit activiteit in uw account: het lijkt ongebruikelijk” is wel een verdenking van een Phishing mail.

Tip 3. Check de link voor dat je er op klikt.

Altijd in een Phishing mail willen ze dat je naar een site toe gaat. Dit kan een site zijn waar gelijk een virus op zit, maar vaker is het een namaak inlog site. Toch is het altijd verstandig eerst te kijken waar de link naar toegaat. Dit doe je door op de link te staan met de muis en dan zie je vaak een website naam. Als dit niet de naam is van het bedrijf waarvan de mail is, klopt het al niet. Wat je ook kunt doen is op de link gaan staan en met de rechter muisknop de link kopiëren, plakt de link vervolgens in bijvoorbeeld het programma kladblok, dan zie je ook direct dat het niet de website is die het moet zijn.

Tip 4. Bij twijfel laat de mail nakijken.

Mocht dit allemaal wel goed zijn, typ dan altijd zelf het website adres in in je browser adres balk. Kijk dat de website wel het SSL certificaat heeft. Wat te herkennen is aan het slotje voor de adres balk.

Of bel de afzender van de mail of neem contact op met uw ICT Beheerder.


Computer onderhoud bespaart geld.

Computer onderhoud bespaart geld.
computer onderhoud

Voor de meeste gebruikers blijft computer onderhoud toch echt lastig. Dit is niet alleen omdat je niet direct ziet als het onderhoud slecht is gedaan. Maar ook omdat er veel meer bij komt kijken dan dat de meeste gebruikers realiseren. En wat vaak ook wordt vergeten is door goed computer onderhoud te laten doen je 85 % minder storingen hebt. Daarnaast is een goed onderhouden computer minder gevoelig voor virussen en loopt die sneller en soepeler. Zodat de medewerker sneller het werk kan doen.

Uit welke onderdelen bestaat goed computer onderhoud?

Je kan computer onderhoud heb je in software en in hardware.

Software is alles wat in data op de computer staat. Dan heb ik het dus niet alleen over je word document of foto’s maar ook het besturingssysteem de drivers om alle hardware aan te sturen en het hart van de computer de BIOS die zorgt voor dat de computer kan opstarten.

Hardware is alle elektronica die samen de computer maken. Van de DVD-speler tot de ventilator. En van de processor tot de hardeschijf en het werkgeheugen.

Hoe onderhoud je deze computer onderdelen?

Sommige onderdelen kan je zelf doen en andere kan je beter laten doen dit hangt allemaal af van je ervaring en kennis met computers. Maar je kan altijd beter eerst vragen wat je kan doen voor dat je de computer stuk maakt.

Onderhoud van de software van een computer.

Software onderhoud is niet alleen de updates laten lopen maar nog veel meer dingen waar op je moet letten.

  1. Backup van de gebruikersgegevens en backup van het systeem.
  2. Windows of Mac systeem updates nakijken en controleren.
  3. Schoon maken van de hardeschijf door tijdelijke bestanden te verwijderen en programma’s te defragmenteren en te optimaliseren.
  4. Programma updates nakijken en controleren
  5. Driver updates nakijken bij fabrikant en bijwerken
  6. BIOS firmware nakijken en updaten met software van de fabrikant.

Dit is de basis van software onderhoud waarbij ik straks nog dieper op elke in ga en een aantal tools geef om dit te doen.

Onderhoud van de Hardware van een computer.

computeronderhoud

Hardware onderhoud wordt weinig gedaan en de meeste gebruikers denken dat het niet uit maakt of maken alleen de buitenkant schoon. Bij hardware onderhoud zijn de volgende dingen belangrijk.

  1. Nakijken en schoonmaken van de ventilatoren en koelvinnen
  2. Vervangen van koelpasta op de processor en op andere processors.
  3. Harde schijf nakijken op koel ruimte en op geluid bij een draaiende harde schijf.
  4. Stekkers en moederbord nakijken op defecten.
  5. BIOS batterij nakijken op spanning en na 5 tot 10 jaar vervangen.

Als dit allemaal is nagekeken en de fouten verbeterd heb je al een groot gedeelte van het onderhoud klaar. Hardware schoonmaken of vervangen moet je over laten aan de deskundigen omdat het verkeerd in elkaar zetten of het verkeerd vast pakken van de elektronica een defect kan opleveren.

1. Software onderhoud ; backup

Het aller eerste wat gecontroleerd moet worden is de backup van de gebruikers gegevens en als nodig ook van het systeem. Dit doe je door te controleren of en minimaal 2 recente backups zijn. 1 online en 1 offline. Daarnaast moeten en backups worden gecontroleerd op volledigheid van alle gebruikersgegevens en dat deze ook zijn terug te zetten. Soms komt het namelijk voor dat het lijkt dat er goede backups worden gemaakt maar dat die niet goed werken als je ze echt nodig hebt.

2. Software onderhoud ; Windows of Mac systeem updates nakijken.

Standaard worden computers automatisch ge-update maar dit kan vastlopen of verkeerd gaan. Hierdoor kan een computer kwetsbaar worden voor virussen en mall-ware. Daarnaast wordt een computer die niet wordt ge-update ook on-stabieler en draaien de programma’s er niet meer goed op.

3. Software onderhoud ; schoon maken van de hardeschijf.

Op de herdeschijf komen door het installeren van programma’s en logbestanden veel meer gegevens op dan nodig is. Dit moet elke maand worden verwijderd. Daarnaast kunnen hardeschijven alleen goed blijven werken als de gegevens bij elkaar staat. Om de gegevens weer bij elkaar te zetten moet een draaiende hardeschijf gedefragmenteerd worden en een vaste hardeschijf moet geoptimaliseerd worden. Dit kan gedaan worden bij schijf beheer.

4. Software onderhoud ; programma updates nakijken.

Ook de programma’s moeten regelmatig bij gewerkt worden. Hierbij gaat het om alle programma’s die op de computer zijn geïnstalleerd. Om te voorkomen dat je programma’s vergeet is het belangrijk om alle programma’s die je een jaar niet gebruikt te verwijderen van de computer. Hierdoor hou je de lijst met programma’s klein en vergeet je minder snel 1 te bijwerken.

5. Software onderhoud ; Driver updates nakijken bij fabrikant.

Drivers zijn programma’s die je hardware besturen zodat je beeldscherm de juiste beelden geeft je kan typen en de muis kan gebruiken en dat de printer en andere randapparaten goed werken. Ook hier bij kan er een fout worden gevonden in een driver of bij het updaten van het besturingssysteem kan een driver niet meer worden ondersteund. Microsoft regelt hier al veel voor met de automatische updates maar lang niet alles dus is het wel belangrijk bij de fabrikant van de pc en nieuwste versie van de drivers te downloaden en te installeren.

6. Software onderhoud ; BIOS firmware nakijken en updaten.

De afkorting BIOS staat voor Basic Input / Output System. En is software die op de hoofdprint van de computer zit. Deze zorgt er voor dat de processor en het geheugen en alle andere basis hardware goed met elkaar communiceren en dat de computer kan opstarten. Het aller eerste beeld bij het opstarten is dan ook vaak van de BIOS en daarna neemt het besturingssysteem het over. Deze software kan ook besmet worden door een virus als deze niet wordt bijgewerkt met de nieuwste versie. Daarnaast vindt de fabrikant vaak ook fouten in de BIOS die niet schadelijk zijn maar die wel kunnen zorgen voor storingen in de computer. Daarom is het raadzaam deze regelmatig te updaten.

1. Hardware onderhoud ; Nakijken en schoonmaken van de ventilatoren en koelvinnen.

Als je na een jaar of langer een computer openmaakt zit er vaak veel stof in. Dit komt omdat voor het koelen van de processor en de rest van het systeem een ventilator lucht langs de koelvinnen blaast waar ook veel stof bij zit die op de koelvinnen blijft zitten. Hierdoor kan de processor minder goed afkoelen en moet de ventilator harder draaien. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de computer sneller defect raakt. Daarom moet je 1 keer in het jaar de computer goed schoonmaken. Dit is vaak geen klus voor iemand de weinig of geen verstand van computers en elektronica heeft.

2. Hardware onderhoud ; Vervangen van koelpasta op de processor.

Wat vaak wordt vergeten en wat toch om de 3 jaar gedaan moet worden is het vervangen van de koelpasta. Dit is een gel die tussen de processor en de koelvin zit en de warmte moet doorgeven van de processor naar de koelvin. Als deze koelpasta is verouderd verdroogt hij en geeft hij slechter de warmte af waardoor de processor oververhit kan raken. Daarom moet dit elke 3 jaren vervangen worden. Dit is niet iets wat iedereen zomaar kan doen en vraagt om een stukje computerkennis.

3. Hardware onderhoud ; Harde schijf nakijken op koel ruimte en op geluid.

De hardeschijf bewaard de data die je hebt opgeslagen en zorgt er ook voor dat de computer goed werkt. Als de hardeschijf bijvoorbeeld veel tikt of ratelt kan dat een teken zijn dat de hardeschijf versleten raakt. Tegenwoordig heb je ook steeds meer SSD (Solid State Disk) opslag media waarbij er geen draaiende schijf meer in zit maar Chips waar de gegevens op worden bewaard. Voor beide systemen geld wel dat bij te weinig koeling het opslagmedium sneller verslijt en eerder fouten maakt in de opslag van gegevens. Je kan de schijf softwarematig meten en fysiek schoonmaken en koeling controleren zodat deze optimaal blijft werken.

4. Hardware onderhoud ; Stekkers en moederbord nakijken op defecten.

Het komt soms voor dat computer storing geeft doordat er slecht contact is met een viraal onderdeel van de computer. Bijvoorbeeld werkgeheugen wat niet goed bevestigd is of een hardeschijf waarvan de stekker er niet goed in zit. Daarom is het bij elke onderhoudsbeurt belangrijk dat ook alle verbindingen weer goed vast zitten.

5. Hardware onderhoud ; BIOS batterij nakijken.

De BIOS batterij zorgt er voor dat de tijd wordt bijgehouden in de computer ook al staat hij uit. het is dus eigenlijk een horloge in de computer. Daarnaast worden daar nog een paar instellingen opgeslagen afhankelijk van welke moederbord je hebt. Als deze batterij leeg is start de computer op met de standaard tijd toen hij was gemaakt en met de standaard instellingen in de BIOS als je dan de batterij hebt vervangen kan je de tijd en de andere instellingen weer goed zetten.

Wil je na deze uitleg gelijk aan de gang? of twijfel je?

Als je nu weet hoe je je computer moet onderhouden en je hebt de kennis en kunde er voor dan zou ik zeggen doe het gewoon.

Als je toch nog een vraag hebt of heb je een goede aanvulling op dit artikel. Vul dan hier de opmerkingenveld in.

Wil je dit toch laten doen neem dan contact met me op via de gratis scan.

Thuis werken op VPN kantoor netwerk.

Thuis werken helpt bij de continuïteit van bedrijven met kantoor functies. Dit zorgt er voor dat vitale delen van je bedrijf toch door kunnen gaan bij calamiteiten zoals brand, inbraak of nu een virus uitbraak.

Online werkplek

Daarnaast kan je met de IP-VPN oplossing medewerkers gemakkelijk en veilig toegang geven tot het bedrijfsnetwerk. Deze oplossingen kunnen het verschil betekenen tussen ondernemers die door kunnen gaan en ondernemers die hun diensten niet meer kunnen leveren.

Helaas is nog niet elk bedrijf hier op voor bereid dat de medewerkers met een laptop thuis kunnen werken. En dit terwijl het steeds makkelijker is geworden voor bedrijven om met Office 365 gebruikers extern toegang te geven en web-meetings met Teams te houden.

Advies over veilig thuis werken

Simpel ICT Beheer helpt u graag met advies en het installeren thuis werkplekken voor uw bedrijf.

info@simpelictbeheer.nl of 058-2550678

Office 365 kan ondernemers meer winst opleveren.

Office 365

Office 365 werken al veel ondernemers meer en dat is niet zo gek. Je krijgt er namelijk veel voor en het is flexibel. Maar ik zie nog veel ondernemers die alleen Word, Exel en Outlook gebruiken terwijl er zoveel meer in zit.

Hierbij geef ik 10 tips om meer uit je Office 365 pakket te halen die de meeste ondernemers niet of weinig gebruiken.

Tip 1. samenwerken met Office 365 Teams scheelt tijd voorkomt misverstanden.

Teams is 1 van de programma’s die standaard in Office 365 zitten en dat je veel tijd kan opleveren door betere overleggen en gelijk aantekeningen delen en samen met meerdere mensen video overleggen doen.

Tip 2. samen aan documenten werken met Onedrive en SharePoint.

Je kan je documenten niet alleen delen met anderen maar ook samen in een document werken en de versies beheren. Daarnaast kan je met SharePoint ook nog andere media delen en bijvoorbeeld ondernemers nieuws en reglementen voor je medewerkers er op zetten.

Tip 3. maak regels in outlook voor verschillende mails.

In Outlook kan je verschillende regels aanmaken voor nieuws brieven of facturen die dan automatisch in een map worden gezet.

Tip 4. gebruik voor je accounts 2 weg verificatie

In Office 365 kan je de beveiliging instellen dat je moet inloggen met 2 verificatie middelen bijvoorbeeld met je wachtwoord en met een code op je mobiel.

Tip 5. Gebruik de agenda ook voor meetings en taken.

Je kan met de agenda ook mensen uitnodigen bij een afspraak en ook taken maken en deze ook aan een persoon vast zetten.

Tip 6. Gebruik OneNote voor vergaderingen op te nemen en tekeningen op te slaan.

In OneNote kan je niet alleen notities in opschrijven maar ook gesprekken in opnemen en tekeningen en andere dingen die je bij de klant doet mee opslaan in de goede klanten mappen. Zo wordt het uitwerken van je aantekeningen veel efficiënter.

Tip 7. Onderweg kan je ook bij je documenten en ze bewerken.

Doordat alle documenten in de cloud staan kan je ook onderweg nog even dat ene document of offerte bijwerken en versturen.

Tip 8. Stel je document rechten goed in voor de andere medewerkers.

In OneDrive en SharePoint kan je de rechten instellen van de documenten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat persoonsgegevens nooit gekopieerd of bewerkt mogen worden door medewerkers.

Tip 9. Vergaderen op afstand kan nu heel makkelijk met Teams.

Met Teams hoef je niet meer te reizen naar het kantoor maar kan dit heel makkelijk online en op alle apparaten zonder dat die anderen Teams hoeven te hebben. Dit kan veel tijd schelen.

Tip 10. Laat je Office 365 pakket goed inregelen.

omdat er meer in zit waar door je veel efficiënter kan werken. En jij als ondernemer meer kan doen waar je goed in bent.

Neem nu contact met me op als je hier je voordeel mee wilt doen.

Cloud ICT is niet voor iedereen beter.

Tegenwoordig is Cloud ICT toegankelijk voor iedereen. Maar het is niet altijd beter voor iedereen. Want soms wil je toch liever je gegevens lokaal houden of het is gewoon te duur om alles op een externe server te zetten. Daarnaast bestaan er verschillende manieren om cloud ICT toe te passen. Hierbij gaan we in op de verschillende manieren van cloud ICT, wat het eigenlijk is en wat de gevaren zijn.

Wat is Cloud ICT?

Cloud ICT is in eigenlijk niets anders dan je programma’s op een externe server. Hierbij kan het gaan om een publieke Cloud waarbij iedereen een stukje van een server heeft en je niets te zeggen hebt over waar de server staat en wat voor functies het programma heeft en wanneer het veranderd wordt. Voorbeelden hiervan zijn; Gmail.com, outlook.com en Icloud.com.

Daarnaast zijn er programma’s die werken met een prive Cloud. Hierbij heb je meer controle over waar je gegevens staan en wat er met je gegevens gedaan mag worden. Deze programma’s zijn vaak ook duurder door dat je niet allemaal op 1 server werkt en je hierdoor ook niet afhankelijk bent van anderen.

Cloud ICT

Gevaren van Cloud ICT

Vaak wordt er vanuit gegaan dat de informatie in een cloud programma veilig is en de leverancier de gegevens backupt. Dit is helaas lang niet altijd het geval en ook de beschikbaarheid wordt ook niet altijd gegarandeerd. Daarom is het verstandig om goed na te kijken welke Cloud ICT oplossingen voor jouw bedrijf goed zijn en welke je beter niet kan gebruiken of waar je extra maatregelen moet nemen. Bijvoorbeeld het office 365 Premium pakket zit niet standaard een backup functie in. Dus ook al kan je wel mailtjes uit de prullenbak halen je kan niet een hele mailbox terug zetten als die toch defect raakt.

Onbezorgd gebruik maken van Cloud ICT kan alleen met goed advies.

Omdat elke onderneming anders is kan ik hier niet aangeven wat voor jouw bedrijf de beste cloud oplossing is. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten als je alles in de Cloud wil zetten.

  1. Hoeveel controle moet je hebben op je gegevens? Als je bijvoorbeeld een bedrijf je de zorg hebt. Moet je veilig met je klantgegevens om gaan en kunnen waarborgen dat deze gegevens niet worden gebruikt voor andere doeleinden.
  2. Werkt een standaard oplossing wel? Bij veel Cloud programma’s hebben een standaard oplossing die goedkoop is. Maar denk wel na of deze oplossing wel kan wat je wil. Nu en in de toekomst voordat je er mee gaat werken en je loopt tegen de beperkingen aan.
  3. Is er wel goed stabiel internet waar je werkt? Als alles over internet loopt en je kan niets meer zonder internet. Kan je dan de klanten niet helpen? Vooral bij grotere bedrijven waarbij medewerkers stil staan of bij bedrijven die 24 uur klanten moeten kunnen helpen kan het verstandig zijn om ook een off-line systeem te houden of een tweede internet lijn te hebben.
  4. Hoge overzetkosten door bedrijfsprogramma’s. Om alle bedrijfsprogramma’s in de Cloud te zetten kost vaak veel geld omdat het maatwerk is en het niet past binnen een standaard oplossing. Dan is het altijd kijken of de kosten besparing van een server in huis op weegt tegen de migratie kosten om alles in de Cloud te zetten.

Goed Advies is dus goud waard.

  • Zit jij ook te denken om meer met Cloud ICT te doen?
  • Weet je niet welke cloud dienst voor het beste is?
  • Of heb je al cloud diensten maar wil je meer advies?

Met welke vragen over Cloud ICT loop jij rond? Stel ze in de comments.